Hasfelmetsző Jack története

Vajon miért a XIX. századi londoni mészáros lett a leghírhedtebb sorozatgyilkos?  Ismerd meg Hasfelmetsző borzalmas történetét +18!

Három hónap rettegés

“Jack the Ripper” vagyis Hasfelmetsző Jack a legtöbbet kutatott sorozatgyilkos a történelemben, pedig bizonyíthatóan csak 5 áldozat köthető nevéhez. Minek köszönheti mégis ezt a kitüntetett figyelmet mind a kortársak, mind pedig az utókor részéről?

Az 1888-as Londoni gyilkosságsorozat alig bő 3 hónapig tartott, majd ugyanolyan gyorsan, mint ahogy kezdődött vége is szakadt, hihetetlen jó alapot szolgáltatva ezáltal az összeesküvés hívők egyre népesebb táborának.

Bár Hasfelmetsző nem az első sorozatgyilkos a történelemben, de ő az első aki az ipari méretű újságnyomtatás és az addigra már olajozottan működő médiaszolgáltatók (ekkoriban még csak heti – és napilapok szerkesztőségei) korában lépett a színre. A kor első számú világvárosa, mely kiterjedt gyarmatbirodalmának köszönhetően egyszerre volt kulturális olvasztótégely, pénzügyi és információs központ, hatalmi szimbólum és a föld egyik legnépesebb települése- kiváló helyszínt biztosított arra, hogy a borzalmas gyilkosságokhoz amolyan színpadi díszletet nyújtson és a történetet az egész világon megismerhessék.

A Hasfelmetsző – gyilkosságok vagy a “ripperológusok” által Whitechapeli-gyilkosságokként említett események 1888 augusztus 31-én vették kezdetüket. Igaz egy hónappal korábban augusztus 7-én egy Marta Tabram nevű prostituálttal is borzalmas módon, több tucatnyi késszúrással végeztek a rossz hírű negyedben, ám sem az akkori, sem az utókor vizsgálódó nyomozói nem kötötték ezt az esetet az “általános öt” áldozathoz.

Az első gyilkosságok

Augusztus 31-re virradóan Mary Ann (Polly) Nichols borzalmasan összeszabdalt holttestét fedezték fel a Buck’s Row-n, az East End negyedben, mely London egyik legszegényebb kerülete volt ebben az időben. A terület az olcsó puboknak, a város legtöbb bordélyházának (az áldozat is prostituált volt) és számtalan kelet európai bevándorlónak nyújtott otthont.

A közbiztonság sohasem volt jó a környéken, de még az itt élőket is sokkolta a gyilkosság brutalitása, de ekkor még nem sejtette senki sem, hogy a szörnyű tettnek folytatása is lesz.

Szeptember 8-án a gyilkos ismét lecsapott, ezúttal is egy újabb prostituált volt az áldozat. Annie Chapman esetében a gyilkos sokkal kegyetlenebbül járt el, itt már felnyitotta áldozata hasát, és eltávolított annak méhét. A gyilkos minden esetben először az áldozatai torkát vágta el, többször is olyan erősen, hogy a testeket majdnem lefejezte és csak ezután követte el a csonkításokat.

A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást,még a kor legfelkészültebb detektívjeit, a Scotland Yard munkatársait is bevonták a hajszába.

Frederick Abberline felügyelő (számtalan Hasfelmetsző feldolgozás állandó nyomozója) is így került kapcsoltba az üggyel. Abberline korának egyik legjobb rendőrének számított, aki egyszerű járőrből küzdötte fel magát nyomozónak és régebben szolgált is a Whitechapel-negyedben, így az ügy egyik főszereplőjévé nőtte ki magát. A nyomozás során szisztematikusan ellenőriztek minden személyleírást és bejelentést, az összes környéken dolgozó hentest, borbélyt és bárkit aki késekkel dolgozik és kicsit is érthet az anatómiához. A kor sajtójának köszönhetően hihetetlen nyomás nehezedett a hatóságokra: a közvélemény erőszakosan reagált a bűnesetekre, fegyveres önkéntes csapatok alakultak, akik éjjel a városban járőrözve keresték a gyilkost és sok esetben egy-egy téves információ vagy gyanú miatt majdnem lincselések is kialakultak.

Jack the Ripper bemutatkozik

Szeptember 26-án megszületett a név, mely mára pop-kulturális fogalommá vált. A központi hírügynökséghez érkezett egy küldemény, mely a kriminológiába a “Kedves Főnök” levélként került be, annak kezdeti megszólítása végett. A levél írója önmagát állította be az eddig a médiában csak “Bőrkötény” néven emlegetett gyilkosként, gúnyolódott a hatóságokon, újabb gyilkossági tervét is megemlítette és levelét a Hasfelmetsző Jack (Jack the Ripper) aláírással szignózta. Utóiratként pedig ezt írta: “Ugye nem okoz gondot, hogy márkanevet választottam?”

A levelet először nem vették komolyan, ám szeptember 30-án éjjel Jack ismét kinyitotta a pokol londoni kapuját. Mivel megzavarhatták, így ezen az estén két nővel is végzett. Az elsőnél, Elizabeth Stride-nál nem maradat ideje befejezni beteges szertartását, így újabb áldozat után nézett. Catherine Eddows-t bestiális kegyetlenséggel csonkította meg, a méhén kívül egyik veséjét is elvitte, arcát szörnyen összeszabdalta.

Az eset, ha lehet még jobban az őrületbe kergette a környéket és a közvéleményt. Százával érkeztek levelek Hasfelmetsző néven a különböző szerkesztőségekbe, de szinte mindegyik hamisítvány volt. Szenzációhajhász magánnyomozók, újságírók, médiumok jelentek meg a színen és a hatóságok számára már szinte feldolgozhatatlan adatmennyiség keletkezik. Állítólagosan a nyomozásba Őfelsége Titkosszolgálatát is bevetették, hiszen a gyilkosságok indítékaként számtalan elmélet napvilágot látott, amelyek közül nem egy már-már a birodalom biztonságát is veszélyeztethette volna.

Küldemények a rendőrségnek

Október 1-jén újabb üzenet érzekett, ezúttal a Scotland Yard irodájába. Ez a “Pimasz Jack” levél, melyben az állítólagos gyilkos a kettős emberöléssel viccelődött és olyan részleteket (fülek levágása) is megemlített az írásban, amit sokak szerint csak a valódi gyilkos ismerhetett.

Az október nyugalmasan telt, a londoni utcákat Jack valamiért békén hagyta és nem történt újabb gyilkosság. Viszont 15-én George Lusk a Whitechapeli polgárőrség vezetője egy csomagot kapott, melyben Hasfelmetsző levele mellett egy kis dobozban egy női vese darab is volt.

A levél szerzője azt írja, hogy elfogyasztotta a vese többi darabját, amit az egyik áldozatából metszett ki, majd szokás szerint élcelődik, most magán a polgárőrségen, akik eddigre már többeket is tévesen gyanúsítottak a gyilkosságokkal. Ez a levél, valószínűleg a vese és kezdő sorai miatt a legismertebb: “A pokolból”.

Mary Jane Kelly, a legutolsó áldozat

Jack utolsó, és egyben legborzalmasabbra komponált művére november 9-ig kellett várni. Ekkor a végzett a legfiatalabb és legcsinosabb áldozatával Mary Jane Kelly-vel. A gyilkos kivételesen nem az utcán, hanem a nő bérlakásában (Miller’s Court 13.) követte el tettét, így rengeteg idő állt rendelkezésére, hogy kettesben legyen áldozatával. A fiatal lányt a felismerhetetlenségig összeszabdalták, zsigereit Hasfelmetsző szétszórta az apró lakásban, és szívét elvitte magával. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a gyilkosság volt ördögi tervének fő szertartása. Majd a borzalmas tombolás után, Jack eltűnt.

Senki sem tudja, hogy pontosan mi történhetett. Mary Jane Kelly halála után is történtek megmagyarázhatatlan, olykor brutális kegyetlenségű gyilkosságok Whitechapel-ben és környékén, de ezeket a szakértők nem kapcsolták már Hasfelmetsző nevéhez. Semmilyen későbbi eset nincsen feljegyezve, amiről biztosan megállapítható, hogy a Londoni rémhez kötődne.

Hová tűnt Hasfelmetsző?

Rengeteg elképzelést lehet olvasni azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett. Lehet, hogy Jack meghalt (természetes halált, netán öngyilkos lett)? Sokak szerint más bűnügyek miatt börtönbe vagy elmegyógyintézetbe zárhatták, de az is lehet, hogy úgy érezte szorul körülötte a hurok és elmenekült. Akár Angliából is elköltözhetett a világ másik oldalára, hogy valami eldugott helyen folytassa tovább sátáni játékát. Ám az is lehet, hogy csak pont erről az öt áldozatról szól Hasfelmetsző ügye, valaki valamiért csak ezt az öt nőt akarta ilyen brutálisan megölni.

Az eset immár több mint 125 éve megoldatlan, igaz néha egy-egy sikeréhes író, önjelölt nyomozó vagy újságíró megpróbálja felgöngyölíteni az ügyet, így évtizedenként újabb és újabb “biztos ő volt Hasfelmetsző Jack” kijelentésekkel találkozhatunk. Ám minden kétséget kizáróan még nem lehetett lezárni a nyomozást.

Függetlenség napja