Függetlenség napja

Július 4-e az Egyesült Államok egyik legnagyobb ünnepe, melyre minden évben hatalmas tűzijátékokkal emlékezek.
De pontosan mit is ünnepelnek ilyenkor és miért pont negyedikén?

Július 4-én,  a Függetlenség napján az amerikaiak a Nagy- Britanniától való függetlenedést ünneplik, melyet több éves véres háborúban nyert el az újonnan megszülető és még csak 13 állam által alkotott USA.

De miért pont negyedikén?

A kérdésfelvetés azért is érdekes, mivel a titkos szavazást, ahol a 13 állam kinyilvánította függetlenségi akaratát már 1776 július 2-án megtartották, ám magát a híres Függetlenségi Nyilatkozatot csak július 4-én küldték nyomdába. Sőt az államok kongresszusának küldöttei csak augusztus 2-án szignózták véglegesen és még ekkor is titokban az okiratot.

Kezdetben John Adams az alapítóatyák egyike is úgy gondolta, hogy másodika lesz a nap amire mindenki emlékezni fog majd, de Thomas Jefferson híres függetlenségi beszédét negyedikén tartotta meg, illetve ez volt az első nap amikor Philadelphia polgárai már hivatalosan is megtudták, hogy a gyarmatok kinyilvánították elszakadási szándékukat. Az újonnan megszülető ország több pontján is 13 ágyúlövést adtak le, ezt szimbolizálják mind a mai napig a tűzijátékok.

Hasfelmetsző Jack története