Mi alapján válasszunk szabadulós játékot?

Ha a szórakozás ezen formáját választod ismerőseiddel, érdemes előtte tájékozódni és nem csak úgy random kiválasztani egy játékot.
Melyik a legjobb szabadulós játék? Melyik lenne nektek a legmegfelelőbb? Ezekre a kérdésekre igyekszünk röviden és objektíven válaszolni.

Első lépések

Egy gyors google-kereséssel csak úgy özönlik a rengeteg játéklehetőség Budapesten. Melyik tetszik elsőre neked? Megfogott egy kép vagy egy név, esetleg a tematika? Gyűjtsd össze őket és jöjjön a második lépés!

Tematika

Most jöjjön a szortírozás: Legyen modern, esetleg klasszikus? Horror vagy kaland? Nektek melyik jön be a legjobban? Olyan játékot válassz, amiben te és a játékostársaid is jól érzik magukat és nem szorong senki.

Tipp: melyik a kedvenc filmed vagy társasjátékod? Válassz ahhoz hasonló programot!

Látványvilág

Mindenképp tájékozódj a játék előtt, nézegess képeket a játéktérről (Ha nincs a weboldalon, nézz utána a Facebook oldalon). Ha nem tetszik vagy úgy érzed, hogy nem tudnátok beleélni magatokat a történetbe,vagy ha nincs egyáltalán fénykép arról a helyről, ahol a játék zajlik, akkor érdemes tovább keresgélni.

Gyerekek

Ha családdal és 14 év alatt gyerekkel mennétek, nézz utána, hogy gyerekbarát-e a játék, mert sok helyen meg van határozva egy minimális életkor. Ilyen helyre nem illik bevinni kisgyermeket, mert nehezek lehetnek a feladatok és nem élvezné, nem véletlenül van korhatár. Vannak gyerekbarát szabadulós játékok, szóval kérdezz rá, hogy biztos élvezze a csemetéd!
(Csecsemőkorú gyermeket semmiképp se hozz magaddal, mert biztos nem érezné jól magát, emellett zavarhatja a többi csapatot- tartsd tiszteletben más játékát.)

Létszám

Sokan a minimális (2 fő), mások a maximális (6-8 fő) csapatokra esküsznek. Beszéljétek át, kiket vinnétek magatokkal és úgy állítsátok össze a csapatot, hogy mindenkinek szimpatikus legyen a játék témája és környezete.

Tipp: 4 fővel nem lőhettek mellé, tapasztalatunk szerint ez az ideális létszám.

Élő Társasjáték vs Szabadulós játék

Vajon melyik típusú játék tetszene a csapatodnak? Ha imádsz kutatni, keresgélni és szétszedni dolgokat, akkor neked a szabadulós játékokat ajánljuk. Ellenben ha inkább a logikádra hagyatkoznál, menj Élő Társasjátékokba, hiszen itt nincs semmi elrejtve, csakis gondolkodással és csapatmunkával tudsz továbbjutni a feladatokon, illetve történet fűzi össze a feladatokat.

Valódi vélemények

Nézd át a játék facebook értékelését, hiszen ez alapján elég könnyű dönteni. Persze ezek szubjektív vélemények, így ami másnak nem jött be, lehet, hogy nektek még tetszene – és ez fordítva is igaz. Keress rá a játék nevére, hátha vannak újságcikkek vagy blogbejegyzések is a témában.

Extrák

Sablon ajándékok helyett remek ötlet élményt adni, így ha a szülinapi programot szabadulós játékba tervezed, nem lőhetsz mellé! Néhány cég még extrákat is kínál a sima játék mellé, vagyis személyre szabják a helyszínt vagy a játékot. Ezt általában előre kell jelezni, szóval még időben tervezd meg az eseményt.

Elhelyezkedés

A csapattársaiddal megbeszélt találkozási ponttól semmiképp se legyen messze a játék, de ha mégis messzebbi helyet néztek ki, tervezzétek meg az oda-és visszautat: tömegközlekedéssel mentek vagy autóval? Befértek mindannyian az autóba vagy két kocsival mentek? Ha biciklivel érkezik valaki, van lehetőség annak tárolására a játék idejére?
Illetve érdemes a közelben keresni egy éttermet vagy egy bárt, ahova játék után be tudtok ülni, megbeszélni az élményeiteket.

Ne feledd…

Légy tudatos vásárló, tájékozódj játék előtt, hogy jó élményben legyen részetek! Ha figyelembe veszed a fenti szempontokat, biztosan  sikerül megtalálni a számotokra legjobb szabadulós játékot és kellemes élménnyel lesztek gazdagabbak játék után. Ne felejtsd el értékelni a helyszínt, így te is segíthetsz a jövőbeli csapatoknak a döntésben.

Függetlenség napja