Ki Hasfelmetsző Jack?

Miért gyilkolt Hasfelmetsző? Ki lehetett a legendás sorozatgyilkos, akinek személyét máig homály fedi? Összeszedtük a legnépszerűbb elképzeléseket Hasfelmetsző indítékával és személyével kapcsolatban.

A nőgyűlölő sorozatgyilkos

Ezen felvetés szerint a bűnesetek mögött semmi igazán nagy rejtély nincs, pusztán egy beteges romlott elme, aki valószínűsíthetően a környéken él és mindig is erőszakos lehetett a nőkkel szemben. A helyismeretből és a környékből ítélve az elkövető nem lehet iskolázott, az anatómiához csak olyan szinten érthet, mint egy hentes vagy mészáros. Sok szakértő szerint elkaphatta a prostituáltaktól a szifiliszt, ami ebben az időben gyógyíthatatlan volt és súlyos külső eltávozásokat okozott az arcon- ez adhatott motivációt az áldozatok arcának és testének megcsonkításához.

Ennek az elméletnek a legismertebb gyanúsítottjai: George Chapman, Aaron Kosminski, Jacob Levy

Az okkultista szertartás

A feltételezés mellett szól, hogy az áldozatok elhelyezkedése akár egy ősi szimbólumra is emlékeztethet a Whitechapel térképet nézve- a szervek eltávolítása és állítólagos elfogyasztása is lehet egy ősi barbár rítus része. A nyomozás során több médium, köztük a kor egyik leghíresebb fenoménja Robert James Lees is közreműködött. Az ő első számú gyanúsítottja pont az a Robert D’Onston Stephenson volt akiről tudni lehetett hogy önmagát, mint az okkult tudományok nagy ismerőjét állította be és  még  a segítségét is felajánlotta a nyomozásban.

Az elmélet legismertebb gyanúsítottjai: Robert D’Onston Stephenson, William Withey Gull

A királyi összeesküvés

Az egyik legérdekesebb és legfelkavaróbb teória szerint a gyilkosságok mögött nem más, mint a királyi udvar áll. 1888-ban Viktória királynő, Anglia történetének egyik leghatalmasabb uralkodója ült a trónon, akinek halála esetén több utódja is elfoglalhatta volna helyét az állam irányításában. Ezek közé tartozott a botrányos életviteléről ismert Albert Viktor herceg.

A hercegről köztudott volt, hogy szerette a könnyed életet és nem vetette meg a bordélyházak látogatását sem. Sok pletyka szól állítólagos homoszexualitásáról és arról is, hogy ezen kicsapongásai alkalmával valamilyen furcsa kórt is összeszedett. A legmerészebb elképzelések szerint Viktor herceg gyermeket nemzett egy egyszerű prostituáltnak, ami borzalmas következményekkel járt volna az uralkodóház számára, ha kitudódik. Ezen elmélet egy része az is, hogy a meggyilkolt 5 lány tudott az állítólagos törvényen kívüli gyermekről és ez okozhatta halálukat. A gyilkosságok elkövetői között megtaláljuk a herceget és Viktória királynő személyes orvosát is. Köztudott, hogy a  királynő környezetében dolgozó orvosok mind-mind okkultista szabadkőműves páholyok tagjai is voltak.

Az elmélet legismertebb gyanúsítottjai: Albert Viktor herceg, William Withey Gull, Sir John Williams

Az őrült művész

Sok kutató felvetette, hogy a gyilkosságok megkomponálása és a körülötte lévő hírverés egy művész beteges alkotása, aki így akart egy sötét, örökké tartó művet létrehozni. Bár ez a leginkább nehezen bizonyítható indíték, az utókor mégis számtalan híres, sőt világhírű művészt vádolt meg azzal, hogy ő volt Hasfelmetsző Jack. A közepesen ismert festő Walter Sickert mellett olyan írók is felkerültek a gyanúsítottak listájára, mint a Sherlock Holmes megalkotója Sir Arthur Conan Doyle, aki állítólag így akart ihletet meríteni későbbi detektívregényeihez vagy Az Alice Csodaországban szerzője, Lewis Carroll, akinek műveiben rejtélyes anagrammák találhatók, melyek állítólagos bűnössége mellett szólnak.

Az elmélet legismertebb gyanúsítottjai: Walter Sickert, Lewis Carroll, Sir Arthur Conan Doyle

Az orosz összeesküvés

Ezen teória szerint az Ohara a Cári titkosrendőrség vagy megbízottjaik állhattak a gyilkosságok mögött. Az orosz és a brit birodalom érdekei a XIX. század folyamán többször is szembekerültek egymással (pl: krími háború) és még messze van az 1907-es szövetségi szerződés. Ebben az időben London rossz hírű negyedeiben nyüzsögtek az orosz ügynökök, hogy információkat szerezzenek, lázítsanak vagy csak csempésszenek. A legendárium szerint egy kissé őrült sebész is tagja volt- ha nem a vezetője- a londoni emigrációnak, akit csak Dr. Pedachenko-nak neveztek el. Lehet, hogy a Hasfelmetsző-gyilkosságok mögött orosz ügynökök állnak, hogy így keltsenek riadalmat a Brit birodalom szívében?

Orvosi kísérletek

A kor Angliájában egy-egy friss holttest nagy kincs lehetett a kezdő orvostanhallgatók között, sőt tudni lehet, hogy ebben az időben a sírrablók is igen gyakran tevékenykedtek az éjjeli londoni temetőkben. A gyilkosságok módja és az, hogy több szervet is magával vitt az elkövető, akár egy őrült tudós kielégíthetetlen tudásvágyából is táplálkozhat.

Az elmélet gyanúsítottjai: Dr. Francis Tumblety

+1 Egy másik sorozatgyilkos volt

A XIX. századi Angliát azonban nem csak a Hasfelmetsző Jack – gyilkosságok tartották lázban: a korra közel két  évtizeden keresztül sűrű árnyat vetett egy másik brutális gyilkosságsorozat, ami a “Temzei gyilkosságok” néven vált ismerté. Bár a rivaldafényt minden kétséget kizáróan elorozta Jack, de a szörnyű elkövetési módban és a titokzatosságban méltó ellenfél az a gyilkos aki 1873-1889-ig tevékenykedett Londonban és  legalább kilenc különböző áldozat testrészeit szórta a Temze sötét vízébe.

A gyilkos állítólag élve darabolta fel áldozatait és Hasfelmetszőhöz hasonlóan morbid humorérzékkel rendelkezett, bár ő nem levelekben, hanem testrészek formájában küldött üzeneteket. 1888-ban például a Scotland Yard építés alatt lévő új épületébe csempészett be egy női torzót, majd 1889-ben egy kart hajított be a Frankenstein szerzőjének, Mary Shelley egykori házának udvarába.

Jackhez hasonlóan ő is nőket ejtett áldozatul, akik közül azonban nem sikerült mindenki beazonosítani. Annyi bizonyos, hogy áldozatai között több prostituált is volt. A nyomozásban ugyanaz a Thomas Bond orvosszakértő vesz részt, aki a Jack gyilkosságok több esetét is vizsgálja és aki megalkotja a pszichológiai profilt Hasfelmetszőről. A doktor meg volt győződve arról, hogy a Temzei Mészáros képzett orvos lehet, hiszen a testek feldarabolása profira vallott.

Vajon véletlen egybeesés, hogy Jack 1888 míg a mészáros 1889-ben hagyta abba ténykedését vagy a két gyilkos egy és ugyanaz a személy?